Vznik zubního kazu nejvíce ovlivňují sacharidy – cukry obsažené v potravinách. Bakterie obsažené v ústech pak tyto cukry přeměňují na kyseliny, které následně mohou způsobit demineralizaci skloviny. Tomuto procesu lze zabránit pravidelnou ústní hygienou, ale pokud své zuby vystavíte působení cukrů delší dobu nebo často, riziko vzniku zubního kazu tím zvyšujete.
Škodlivost sacharidů proto nezávisí jen na jejich přijatém množství, ale i na frekvenci, formě a času jejich konzumace. Sacharidy jsou navíc obsažené i v jídlech, která nejsou sladká, a také v nápojích.
Každodenní pití sladkých limonád a pravidelná konzumace pochutin tak může přispět ke tvorbě kazů mnohem více než krátkodobé mlsání o Vánocích. „Například sladké limonády obsahují kromě cukru také kyseliny, a právě kombinace těchto dvou faktorů poškozuje zubní sklovinu nejvíce,“ radí dentální hygienistka.
Po sladkém si raději zuby vyčistěte
Důležité je nejíst a nepít sladkosti a sladké nápoje během celého dne. „Obecně je lepší jíst pestrou stravu několikrát denně a průběžně „neujídat“, sladkosti se snažit omezit na minimum a v ideálním případě si zuby po jejich konzumaci vyčistit,“ dodává hygienistka.
Po jídle totiž v ústech klesá pH, což snižuje odolnost skloviny vůči kazu a vytváří prostředí, ve kterém se daří bakteriím. Organismus je schopen se s poklesem pH vyrovnat sám, ale potřebuje na to čas – právě proto je důležitý pravidelný režim jídel a přestávky mezi nimi.
Velmi neblahý vliv na zubní sklovinu mají zejména „lepivé“ sladkosti – tedy bonbóny, turecký med, figurky ze stromečku nebo cukroví obsahující krémy a polevy. Na chrupu totiž snadno ulpí a přilepují se i do nepřístupných mezizubních prostor, kde mohou působit delší dobu. Oproti tomu méně škodlivá je čokoláda, ale pouze ta s vyšším obsahem kakaa.
Bez rizika není ani ovoce
Zdravější variantou sladkostí je také sušené ovoce – zejména to s nižším obsahem cukru jako jablka, hrušky nebo meruňky. Oproti tomu sušené fíky či datle jsou kvůli obsahu cukru a lepivosti z hlediska zubního kazu horší.
Na ovoce a také ovocné džusy (i čerstvě vymačkané) je třeba dát si pozor, zejména ty citrusové. Obsahují totiž ovocné kyseliny, jejichž působení oslabuje a narušuje zubní sklovinu. Po konzumaci takových produktů bychom si proto dvě hodiny neměli čistit zuby.
„Při vyčištění zubů bezprostředně po požití ovoce nebo džusů, zejména citrusů, by došlo k poškození naleptané části skloviny,“ varuje hygienistka.
Zubní sklovinu narušují také kyseliny obsažené ve víně, bílém i červeném, nebo ocet z kyselých okurek či nakládané zeleniny. A chrup umí poškodit i potraviny, které nejsou sladké, jako například různé brambůrky, křupky nebo slané tyčinky.
Nezapomínejte na mezizubní prostory
Problémy se zubními kazy se vám i přes vydatné mlsání na konci roku mohou zcela vyhnout, budete-li dbát na správnou zubní hygienu. Všeobecně se doporučuje kartáček s co nejvíce vlákny aby štětiny mohly smést každou bakterii v ústech. Proto doporučujeme kartáček LYSS na správné vyčištění a tím předcházení kazům.