Péče o dutinu ústní je prvním krokem k bílému úsměv a druhá polovina je tím, co jíte a pijete. Abychom vám pomohli vytěžit maximum připravili jsme seznam 10 potravin, které by pravděpodobně mohly zabarvit a změnit barvu vašich zubů.
1. Ústní hygiena
Nedostatečná ústní hygiena se obecně podílí nejen na zbarvení chrupu, ale především také na jeho poškození. Usazeniny zubního plaku způsobují nejen nepříjemný zápach z úst a žluté zuby, ale také vznik zubního kazu, zánět dásní, parodontitidu a mohou mít vliv i na další onemocnění celého organismu.
Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu.
„Zuby čistěte mechanicky kartáčkem s měkkými vlákny především v oblasti krčku zubu tak, aby vlákna dosahovala do dásňového žlábku každého zubu, provádíme malé krouživé pohyby. Jakmile vyčistíme zuby zepředu, tedy plošky, které jsou v kontaktu se rty a tváří, vyčistíme stejným pohybem a přiložením kartáčku i plošky, které jsou v kontaktu s jazykem, tedy zadní plošky zubů. Neměli bychom zapomínat ani na zadní plošky posledních stoliček,“ radí zubařka. Alespoň večer pak prostory mezi zuby ještě dočistěte mezizubním kartáčkem a zubní nití.
Ideálním případem je kartáček s co nejvíce vlákny a aby byla vlákna dostatečně jemná. Proto mnoho našich zákazníků doporučuje ten náš! Nejen, že čištění je baví, ale k tomu ten dokonalý pocit po čištění… to musíte zkusit sami.
2. Káva
Není žádným překvapením, že první místo na našem seznamu je káva. Kávová zrna obsahují přírodní sloučeninu známou jako taniny, tajnou složku, která jim dodává suchou hořkou chuť. Bohužel jsou taniny také viníkem za skvrny a zabarvení, které přicházejí s ranním šálkem.
3. Čaj
Pokud jste přešli na čaj poté, co jste se dozvěděli, že vám káva špiní zuby, máme pro vás špatné zprávy. Stejně jako káva obsahuje čaj také taniny. Čím tmavší je čaj, tím je pravděpodobnější, že způsobí skvrny. Dokonce ani bylinné a bílé čaje nejsou nejlepší, protože mohou stále nosit smalt a odbarvovat zuby.
Někteří zubaři dokonce říkají, že čím vyšší je kvalita čaje, tím méně dochází k zabarvení.
4. Víno
Víno může být zodpovědné za jakékoli šedé zabarvení vašich zubů. Špatnou zprávou je, že šedé odstíny jsou mnohem obtížnější než žluté. Dobrou zprávou je, že víno obsahuje mnoho přírodních antioxidantů, které detoxikují ústa a pomáhají bojovat proti dutinám.
Máme pravidlo, že pokud pití může zašpinit vaše oblečení tak i vaše zuby. Možná nevíte, že bílé víno může být pro vaše zuby stejně špatné jako červené. Bílé víno je mnohem kyselejší, takže i když přímo nezpůsobuje změnu barvy, může být zodpovědné za to, že se stávající skvrny mohou ponořit hlouběji.
5. Sycené nápoje
Coca Cola je na vrcholu seznamu viníků, ale i světlejší nápoje mohou způsobit skvrny. Všechny sycené nápoje mají kyselé vlastnosti, které vytvářejí malé díry v zubní sklovině.
6. Rajčatový protlak
Jo, slyšeli jste nás správně - vaše oblíbené těstoviny mohou být příčinou horšího odstínu. Rajčata jsou zde hlavní složkou viny, a to kvůli jejich kyselosti, jasně červené barvě a sklonu k přilnutí ke zubům. Bohužel, cokoli, co je silně na bázi rajčat, může vaše zuby zašpinit. Přesto jsou rajčata s vysokým obsahem antioxidantů a bohatých vitamínů, které vaše tělo potřebuje.
Abyste předešli skvrnám, krátce po jídle zapijte vodou jako vždy:)
7. Kari omáčka
Výjimka není ani u kari omáčky, která je stejně špatná pro vaše zuby. Hluboká pigmentace těchto omáček dává indickým pokrmům tmavou barvu a způsobuje, že se v průběhu času vyvíjí žluté skvrny.
8. Sojová omáčka
Jakákoli tmavá omáčka nebo kapalina zanechává skvrny na zubech, ale sójová omáčka je obzvláště silná kvůli své vysoké koncentraci.
Sójová omáčka navíc obsahuje vysoký obsah sodíku. Omezení příjmu může být prospěšné nejen pro prevenci zhoršení odstínu, ale také pro snížení krevního tlaku.
9. Balsamikový ocet
Balsamikový ocet je oblíbenou alternativou salátů. Bohužel se připojí k seznamu jako další tmavě zbarvená kapalina, která zašpiní zuby. Balzamický ocet má také kyselé vlastnosti, což znamená, že je pravděpodobné, že se vám bude držet za zuby a rozkládá sklovinu.
10. Zmrzliny a sladkosti
Je pravidlem, že jakékoli bonbóny, které způsobí změnu barvy jazyka, mohou také zašpinit vaše zuby. Pokud milujete nanuky, nezapomeňte se vyhnout tmavému zbarvení.
11. Ovoce
Borůvky, ostružiny, třešně, granátová jablka a další ovoce jsou na seznamu potravin, které vám mohou zašpinit zuby. Stejně jako rajčata mají antioxidanty v těchto plodech pozitivní účinky na zdraví, ale po jídle zanechávají tmavé skvrny.
12. Kouření
Chrup a dutinu ústní velmi negativně ovlivňuje také kouření. „Toxické látky z cigaretového kouře narušují chemickou rovnováhu v ústech, čímž usnadňují tvorbu zubního plaku a zvyšují kazivost zubů a riziko vzniku zánětu dásní a parodontitidy,“ popisuje všeobecný dopad zubní lékař Jakub Váša z Dentální kliniky Jan Stuchlík.
„Co se týká vlivu na barvu zubů, kouření vede ke žloutnutí chrupu nebo hnědočernému až černému zabarvení povrchu zubů i umělých náhrad,“ varuje dentista.