Přírodní bělení zubů je v poslední době stále populárnější především pro domácí bělení zubů. Bílé zuby jsou vizitkou našeho zdraví a i toho, jak moc nám na sobě záleží. Co tedy pomůže k dobrému výsledku? Pojďme se na to podívat.
1. Jezte křupavé potraviny
Mnoho druhů ovoce a zeleniny jako jsou jablka, mrkev, celer nebo hrušky jsou přirozeně čisté a bělí zuby v důsledku jejich kyselé povahy. Pokud se budete držet přirozené stravy, budete s největší pravděpodobností již konzumovat přiměřené množství ovoce a zeleniny, ale mějte na paměti, že je musíte jíst v jejich celé přirozené podobě, aby bylo dosaženo kýženého efektu bělejších zubů. Takže se zakousněte do jablka namísto jeho řezání nožíkem nebo častým rozemletím v mixéru nebo v odšťavňovači. Po konzumaci si vždy vypláchněte ústa trochou čisté vody, abyste neutralizovali kyseliny a cukr, který by mohl napadat zubní sklovinu.
2. Výběr správného zubního kartáčku
Při výběru správného zubního kartáčku dbejte na jemnost a počet vláken. Rovnoměrnost štětinek je další z klíčů k úspěšné cestě za bělejším úsměvem. Například prémiový zubní kartáček LYSS se řadí jako jeden z nejjemnějších na trhu. Díky svému počtu vláken má sílu se dostat do každého koutu vaší ústní dutiny.
3. Jezte listovou a tmavě zelenou zeleninu
Veškerá listová zelenina jako saláty nebo špenát a tmavě zelená zelenina jako brokolice nebo kapusta obsahují minerální sloučeniny, které vytváří vrstvu, která pokrývá a chrání vaše zuby proti skvrnám.
4. Jezte více jahod
Jahody obsahují kyselinu jablečnou, která odstraňuje zabarvení na povrchu zubů. Navíc jejich textura nám pomůže vyleštit sklovinu, která je pak jasnější a má hladší vzhled. Chcete-li zvýšit účinky jahod jako přírodního zubního bělidla, můžete si jimi zuby doslova vyčistit, poté vypláchnout ústa čistou vodou a pak si zuby vyčistit svou oblíbenou pastou. Tuto metodu však doporučujeme aplikovat jen jednou za čas, abyste si častým drhnutím nepoškodili zubní sklovinu.
5. Čištění zubů banánovou slupkou
Vezměte kus banánové slupky a vnitřní bílou stranou čistěte zuby po dobu zhruba dvou minut. Minerály ze slupky jako je draslík, hořčík a mangan se absorbují do vašich zubů a vybělí je. Čištění opakujte každý den do doby, dokud nebudete s odstínem spokojeni. První výsledek uvidíte již překvapivě brzy.
6. Kokosový olej
Málokdo ví, že kokosový olej v sobě ukrývá ohromnou sílu. Nejen že při pravidelném používání tlumí záněty dásní a zubů, protože má antimikrobiální a desinfekční účinky, ale čištění zubů kokosovým olejem je i velmi účinně bělí. Můžete nanést ztuhlý olej na kartáček (v tekuté formě pár kapek) a čistit zuby obvyklým způsobem nebo si dát lžíci kokosového oleje do úst a jazykem jím objíždět zuby ze všech stran po dobu 5 až 20 minut, podle výdrže, nebo ho nakapat na čistý hadřík a leštit jím zuby. Je to na vás.
7. Čištění kusem ohořelého dřevěného uhlí
Popel ze dřeva obecně velmi dobře čistí a málokdo ví, že se dá účinně použít i proti žloutnutí zubů. Vezměte kus uhlí (uhlíkatý materiál získaný zahříváním dřeva) a třete jím zuby. Vzniklou hmotou (popel se slinami) jemně třete po dobu asi 30 sekund až 1 minutu zuby. Dávejte pozor, abyste si nečistili dásně. Poté vypláchněte vodou a vyčistěte kartáčkem a pastou jako obvykle. Jestliže máte přístup k otevřenému ohni a popelu, používejte tuto metodu jak často potřebujete.
8. Čištění šťávou z granátového jablka
Šťáva je bohatá na antioxidanty a může pomoci odstranit skvrny ze zubů. Ponořte kartáček do přírodní čerstvé šťávy z granátového jablka a čistěte jím zuby, poté dobře vypláchněte čistou vodou a vyčistěte obvyklým způsobem.
9. Co takhle kvalitní sýr nebo zákys?
Nejnovější vědecké poznatky dokládají, že tvrdé sýry a zakysané výrobky obsahují minerály, které posilují zuby a zlepšují jejich vzhled. Mezi tyto minerály patří vápník a fosfor, které zvyšují sklovinu zubů. Se silnější sklovinou budou vaše zuby moci lépe odolávat zbarvování a oslabování jinými potravinami. Veganskou variantou zdroje vápníku jsou: tmavozelená zelenina (brokolice, kadeřavá kapusta, špenát), mák, lískové a vlašské ořechy, mandle, kešu, para ořechy, sezamová a slunečnicová semena, čočka, pomerančová a mrkvová šťáva, klíčky, petrželová nať, pažitka, řeřicha, ovesné vločky a otruby. Zdrojem fosforu jsou klíčky a ořechy.
10. Čistěte si zuby po každém jídle i pití
Nejlepší způsob, ale ne vždy nejjednodušší je čistit si zuby po každém jídle nebo pití. To vyžaduje hodně vytrvalosti a může to být v mnoha situacích trochu obtížné. Většina potravin nebarví zuby, ale pokud pijete kávu, čaje, kouříte nebo jíte hodně ovoce, zvláště sytě barevného (borůvky, černý rybíz, ale i ostatní druhy, které mají v sobě kyseliny), je pravidelné čištění nejlepší prevencí žloutnutí a oslabení zubů. Když ne po každém jídle a pití, tak alespoň co nejčastěji.
11. Pijte brčkem
I když budete konzumovat čistě přírodní stravu, nápoje, které pijete mají tendenci zabarvovat zuby. Abyste zabránili zbytečným skvrnám, používejte co nejčastěji brčko. Zuby tak budou méně vystaveny účinkům nápojů se škodlivými látkami (kyseliny, cukry, barviva, …) a zůstanou bělejší.
12. Vyhněte se limonádám
Vyhněte se limonádám, které obsahují kyseliny jako je kyselina fosforečná, kyselina citrónová, kyselina jablečná a vinná, které mohou napadat a oslabovat vaši sklovinu, která pak bude náchylnější k zabarvování. Jsou to především kolové nápoje a barevné slazené limonády – sledujte vždy složení.
Zářivý bílý úsměv je něco, co se v každé době i věku velmi cení a co nám dodává větší sebevědomí a více radosti, neboť s vědomím krásných zubů máme větší tendence se častěji smát a tím léčit tělo i duši a prodlužovat si tak život. Ve všech případech výše uvedených metod se řiďte jen sebou, stavem svých zubů a svým vlastním pocitem. Základním pravidlem v každém případě však je časté vyplachování úst čistou vodou a používání přírodních zubních past bez drastických bělicích chemikálií. Více než bíle zuby je však naše celkové zdraví a pohoda, kterou šíříme v sobě i kolem.